Jeg har kommet til en alder der jeg synes en fin og kvalitetsmessig jerngryte er sexy. Jeg trodde aldri jeg kom til å si det da det ikke er mange årene siden jeg ikke skjønte hvorfor folk ønsker seg kjøkkenredskap og makne hvitvinsglass. Heldigvis har jeg blitt klokere med årene, tatt til fornuft og begynt å kjøpe inn gode redskaper til å ha på kjøkkenet. Jeg kjøpte meg en fabelaktig god jerngryte for et par måneder siden og har ikke angret meg. Jeg fikk en tips av en kollega om at jerngryte er fabelaktig å lage luftige brød i, og måtte jo selvfølgelig eksprimentere på dette.

Brød bakt i jerngryte

Enkelt, godt og nydelig


Grytebrød
5,5 liter jerngryte

  • 600 gram hvetemel
  • 200 gram sammalt hvete
  • 7 desiliter vann
  • 1,5 teskje tørrgjær
  • 2 teskjeer salt
  • 2 spiseskjeer kruskakli
  • 2 spiseskjeer havregryn

Ha alle ingrediensene i en stor bolle, og rør det sammen. Deigen skal være løs. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Ha en god porsjon med mel på kjøkkenbenken. Hell over deigen på melunderlaget. Brett deigen inn fra kantene og mot midten, gjerne bruk en slikkepott eller lignende kjøkkenredskap til dette. Hvis man ønsker å ha urter eller nøtter i brødet gjør man dette under brettingen.  Vend bakebollen opp ned og ha denne over deigen. Deigen skal etterheve i halvannen til to timer.

Når deigen har en time igjen å heve setter du stekovnen på 250 grader og setter jerngryta med lokket på inn i ovnen. Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryten og strør et lag med mel oppi gryten. Ha deigen i gryten, ha på lokket og sett den inn ovnen. Når brødet har stekt i 30 minutter tar du av lokket, setter stekovnen ned til 200 grader og stek brødet videre i 15 minutter.

Ypperlig brød til suppe, tapas og alt du kan komme på!

– Takk for laget!