De som har vært en tur innom vakre Kristiansund, min hjemby, har kanskje sett statuen av den staute og flotte klippfiskkjerringa på kaia. Som mange kanskje vet er Kristiansund kjent for å ha drevet med klippfiskproduksjon i flere hundre år, en tradisjon vi er stolt av. For oss som er født og oppvokst i Kristiansund er klippfisk i all mulige varianter en viktig del av tradisjonskosten.

Det er derfor med stor glede å introdusere dere for en av mine livretter, nemlig klippfiskkaker med grønnsaus.

Statue av klippfiskkjerringa på kaia i Kristiansund

Klippfiskkjerringa                                 Foto: Terje Rakke


Klippfiskkaker med grønn saus
2-3 personer

 • 500 gram klippfisk
 • 500 gram poteter
 • 3 sjalottløk
 • 1 spiseskje cayennepepper
 • 2 egg
 • 1 løk
 • 6 spiseskjeer olje
 • 2 spiseskjeer sitronsaft
 • 1 bunt kruspersille
 • Smør
 • Salt
 • Pepper

Vann ut klippfisken ett døgn per centimeter, bytt ut vannet en til to ganger per døgn. Del opp poteter og klippfisk i mellomstore biter. Kok poteten til man kan stikke en gaffel gjennom. Trekk klippfisken i cirka 10-20 minutter. Skjær opp to sjalottløk og en halv gul løk i små biter.

Mal opp løk, klippfisk og poteter i en kvern. Bruk eventuelt en mikser eller en potetstapper hvis man ikke innehar en kvern. Bland dette godt sammen med egg og smak til med cayennepepper, salt og pepper. Form farsen til flate kaker. Stekes i smør til de er gyldne og faste.

Finhakk sjalottløk, løk og kruspersille. Bland sammen sitronsaft og olje og de opphakkede ingrediensen. Smak til med salt og pepper.

Server klippfiskkakene med grønn saus og potetmos som tilbehør.

-Takk for laget!