Et minne fra da jeg var liten var at vi hadde gresskar i hagen på hytta. Store fine oransje gresskar. Mens jeg jagde etter sommerfugler i hagen, og møkket meg til i gresset, sto familien inn på kjøkkenet og syltet gresskar. Jeg føler de syltet nok til at det fantes gresskar i kjøleskapet i flere år fremover. De spiste det til alle måltider, og jeg skjønte det ikke, det var jo så rar en smak.

Tiden har gått og jeg har nok modnet gastronomisk. For da jeg i julen smakte min mors syltede gresskar igjen så oppdaget jeg at dette smakte jo godt! Dette var et farvann jeg ville snorkle mer i. Min kollega kom her en dag og fortalte hun hadde fått noen gresskar hun ikke visste hvor hun skulle gjøre av, jeg meldte meg selvfølgelig sporenstreks til å overta disse gresskarene.

Etter litt inspirasjon fra mors oppskrift, og litt eksperimentering på egenhånd, kom jeg fram til et ganske godt resultat. Jeg håper dere kan også kan oppdage syltingens verden og dypdukke i mulighetene.


Syltet gresskar

1,4 kilo gresskar

1,1 liter vann

2,5 desiliter eddik

7 desiliter sukker

80 gram ingefær

5 laurbærblad

10 nellikspiker

2 kanelstenger

2 teskjeer sennepsfrø

2 spiseskjeer korianderfrø

Skjær gresskaret i to, og skrap ut frøene. Fjern skallet på gresskaret og del kjøttet i store terninger. Kok opp vann, eddik og sukker sammen med all krydderiet. Ha oppi gresskaret og la det koke til gresskarterningene har blitt litt myke. Ta gresskaret over på rene glass, men kok laken videre til væsken har blitt tykkflytende, 10-15 minutter. Hell væsken over glasset og la det kjøle seg ned i romtemperatur før du oppbevarer videre i kjøleskapet.

-Takk for laget!