Jeg kan vel med hånden på hjerte si at jeg elsker hvetebakst, men det er dessverre noe man ikke skal bake og spise (massevis av) hver eneste dag. Så når jeg først får en unnskyldning til å bake så griper jeg gjerne den. En venninne av meg har akkurat fått en liten frøken, og det er jo en god anledning til å ha med noe ekstra når man skal på besøk. Og i tillegg så har hun lagt sin elsk på kanelsnurrer, og da fikk jeg muligheten til å prøve meg på hveteknuter som jeg lenge har hatt lyst til å prøve meg på.


Hveteknuter
cirka 30 stykk

 • 5 desiliter melk
 • 8-900 gram hvetemel
 • 150 gram sukker
 • 2 egg
 • 50 gram gjær
 • 2 teskjeer kardemomme
 • 1 klype muskat
 • 1 klype maldonsalt
 • 150 gram smør

Sukker- og kanelfyll

 • 3 spiseskjeer sukker
 • 1 spiseskje kanel
 • 75 gram smør

Visp sammen smør, sukker og kanel til en jevn masse

Bærfyll

 • 200 gram frosne bær
 • 4 spiseskjeer sukker

Ha 200 gram frosne bær i en kjele på medium varme for opptining. Ha sukkeret opp i kjelen og la sukkeret blande seg inn. Hell over bærblandingen i en sil slik at overflødig væske siles vekk. Ha bærblandingen tilbake i kjelen og mos den godt med en stavmikser.

 

Varm melken til cirka 30-35 grader. Bland melken sammen med 800 gram hvetemel, 1 egg, og resten av de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. La dette elte i cirka 7-10 minutter. Hvis man ser underveis at deigen er bløt justerer man bare med litt mer mel. Del smøret i terninger og ha dette oppi deigen mens kjøkkenmaskinen går. La deigen elte i 10 minutter til den er fin og smidig. Kle bolledeigen med plast eller et klede og la den heve i to timer.

Deigen skal nå være stor og fin. Del den i to. Kjevle ut til to rektangler på cirka 50×40 centimeter. Jeg bruker den tradisjonelle sukker- og kanelfyllet på den ene deigen og bærfyll på den andre for å variere litt.

Smør hver av fyllene på hver rektangel. Brett en tredjedel av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du tre lag. Skjæres vertikal slik at man får 15 strimler. Tvinn strimmelen noen ganger, surr den deretter lett tre ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden. Etterheves en time.

Pensle hveteknutene med sammenpisket egg. Stekes på 225 grader i 12-14 minutter, og kjøles på rist. Dander de med siktet melis eller vaniljesukker.

-Takk for laget!